HERŞEY VATAN İÇİN
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ATAK Helikopter Projesi resmen imzalandı

Aşağa gitmek

ATAK Helikopter Projesi resmen imzalandı Empty ATAK Helikopter Projesi resmen imzalandı

Mesaj tarafından Admin Salı 24 Haz. 2008, 20:06

ATAK Helikopter Projesi resmen imzalandı Atak

Türk Taarruz-Taktik/Keşif helikopteri (ATAK) projesi sözleşmesi bugün resmen yürürlüğe girdi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi (TUSAŞ) tesislerinde gerçekleştirilen resmi törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile İtalya'yı temsilen de İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini katıldı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı olan 50 adet kesin, 41 adet ise opsiyonel Taktik-Taarruz/Keşif helikopterinin Türk Silahlı Kuvvetlerine milli imkanlarla kazandırılması amaçlayan ATAK projesi çerçevesinde tamamiyle milli imkanlar kullanılarak oluşturulacak olan T129 helikopterleri TUSAŞ'ın Ankara'daki tesislerinde üretilecek.

Nisan 2007'de TUSAŞ, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Aselsan ile İtalya'nın AgustaWestland arasında müzakerelerine başlanan ATAK projesine ilişkin sözleşme 7 Eylül 2007 tarihinde imzalanmıştı.

Bugün TUSAŞ'ta düzenlenen törenle yürürlüğe giren projede TUSAŞ ana yüklenici olurken Aselsan ve AgustaWestland firmaları da TUSAŞ'ın alt yüklenicileri olarak belirlendi. T129 ATAK helikopterlerinde yüksek performanslı yeni helikopter motoru, otomatik uçuş kontrol sistemi ve hava aracı durum izleme sistemi AgustaWestland firması tarafından entegre edilecek.

Geliştirme aşamasında milli kuruluşlar ile işbirliği içerisinde tamamen Türk endüstrisinin hakimiyeti altında egemen bir ürün yaratılacak ve helikopterlerin yaklaşık 30 yıl olan kullanım ömrü boyunca istenilen kapsamda modernizasyon yapılma olanacağı sağlanacak.

ATAK programının toplam proje süresi sözleşmelerin yürürlüğe girmesinden itibaren 114 ay olup, bu süre içerisinde 60'ıncı ayda ilk T 129 ATAK helikopterinin teslimatı gerçekleştirilecek.

TUSAŞ T129 ATAK helikopterinin fikri mülkiyetine ortak olmanın yanı sıra tüm dünya ülkelerine yapılacak olan satışlarda aynı iş payını gerçekleştirme ve tüm dünya ülkelerine doğrudan satış ve pazarlama hakkına sahip olacak.

-İTALYA DIŞİŞLERİ BAKANI-

Bu arada törende bir konuşma yapan İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, bu sözleşmenin yürürlüğe girme törenine katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, İtalya'nın bu programda Türkiye ile işbirliği yapmasından şeref duyduğunu söyledi.

TAI ile işbirliğinin, özel operasyonel bağlantıların ne kadar önemli seviyeye geldiğini gösterdiğini ifade eden Frattini, ikili ilişkilerin güçlenmesinden de büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

Türkiye ve İtalya'nın çok başarılı bir şekilde güçlü ekonomik ortaklık geliştirdiğini kaydeden Frattini, İtalya'nın en önemli şirketlerinin Türkiye'deki stratejik sektörlerde önemli roller oynadığını anlattı. Frattini, 630'dan fazla İtalyan şirketin Türkiye'de yatırım kararı aldığını bildirdi.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin de gelişme gösterdiğini belirten Frattini, İtalya'nın Türkiye'nin üçüncü büyük ticari ortağı haline geldiğini ve iki ülke arasındaki ticaret haciminin 14 milyar avroya ulaştığını söyledi.

İki ülke arasındaki siyasi işbirliğine de değinen Frattini, Türkiye'nin İtalya ve Avrupa'nın çok önemli bir ortağı olarak Balkanlar, Kafkasya, Afganistan, Orta Asya ve özelikle Orta Doğu'da çok önemli rolleri yerine getirdiğini kaydetti.

Suriye-İsrail aracılı görüşmeleri örnek vererek Türkiye'nin Orta Doğu barış sürecinde de kilit bir rol oynadığına dikkati çeken Frattini, Türkiye ile önemli çıkarları paylaştıklarını ifade etti.

Türkiye'nin AB sürecinden de bahseden Frattini, İtalya'nın bu süreci başından beri desteklediğini ve desteklemeye devam edeceğini vurgulayarak, bu desteğin İtalyan dış politikasının çok önemli bir boyutu olduğunu belirtti.

Törende konuşan Finmeccanica Yönetim Kurulu Başkanı Francesco Guarguaglini de, Türkiye ile AgustaWestland arasındaki ilişkinin 60'lı yıllara kadar uzandığını ve şimdi ATAK projesiyle bu işbirliğinin daha da ileri götürüleceğini söyledi.

Bu projedeki işbirliğinin katettiği başarıdan gurur duyduklarını ifade eden Guarguaglini, bu işbirliğinin İtalyan ve Türk savunma sanayi ilişkilerinin, aynı zamanda Türkiye-İtalya ve Türkiye-Avrupa ilişkilerinin gelişimine katkı sağlayacağına olan inancını dile getirdi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bugün resmen yürürlüğe giren ATAK projesinin Türkiye'nin ilk önemli stratejik savunma sanayi projesi olduğunu söyledi.

Bakan Gönül, ATAK projesinin yürürlüğe girmesi nedeniyle TUSAŞ'da düzenlenen törende yaptığı konuşmada, ATAK projesinin bileşenlerinin milli imkanlarla gerçekleştirileceğini bu projede ağırlık olarak özgün ürünlerin kullanılacak olması nedeniyle stratejik bir proje olduğunu vurguladı.

ATAK projesinin Türk havacılık sanayi için büyük bir aşama olacağının altını çizen Gönül, sözleşmenin yürürlüğe girmesiyle birlikte yüksek teknoloji ürünü modern bir savaş helikopterinin 60 ay sonra Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) teslim edileceğini kaydetti.

Türkiye'nin coğrafyası itibariyle modern bir orduya sahip olması ve askeri ihtiyaçlarını da büyük çoğunlukla kendi imkanlarıyla gerçekleştirmesi gerektiğini ifade eden gönül, bundan sonrada askeri ihtiyaçların karşılanmasında milli imkanlara öncelik vereceklerini bildirdi.

Türkiye'nin her yıl ortalama 3-4 milyar dolarlık savunma harcaması yapması gerektiğini belirten Bakan Gönül, 2004 yılından bu yana toplam bedeli 3 milyar doları aşkın savunma sanayi projesinin Türk savunma sanayine verildiğini anlattı. Türk savunma sanayinin hızlı bir gelişim içerisinde olduğunu belirten Bakan Gönül, savunma sanayinin yıllık cirosunun 2 milyar doları aştığını vurguladı. Bundan böyle savunma sanayinde önder olan ülkelerle ortaklıklar kurmayı amaçladıklarını anlatan Gönül, ATAK projesinin de Türkiye ile İtalya arasındaki işbirliğini göstermek açısından önemli bir örnek olduğunu söyledi.

-SAVUNMA SANAYİ MÜŞTEŞARI BAYAR-

Savunma Sanayi Müşteşarı Murad Bayar da yaptığı konuşmada, ATAK projesinin başlangıçtan bu yana gelişimine ilişkin bir brifing verdi. İlk ihalenin 1996 yılında açıldığını, fakat 2004 yılında ATAK projesine ilişkin bu ihalenin iptal edildiğini hatırlatan Bayar, TÜBİTAK'in başkanlığında 2004 yılından itibaren milli bir görev bilgisayarı üzerinde çalışmaların başlatıldığını anlattı.

2004 yılında yeniden açılan ATAK ihalesi sonucunda 2007 yılının Mart ayında İtalyan Agustawestland'in seçildiğini belirten Bayar, daha sonra bu projenin hızlı bir şekilde yürüdüğünü kaydetti. Atak projesinin ana hedefleri arasında TSK'nın ihtiyaçlarının karşılanması, milli bir yazılımla gerçekleştirilmesi, Türk savunma sanayinin katılımı ve projenin sürekliliği gibi unsurların bulunduğunu kaydeden Bayar, bu projenin değerlendirilmesi sürecinde seçilen helikopterin tüm performans kriterlerini karşıladığını bildirdi.

A129 helikopterinin ilk olarak anti tank helikopteri olarak ortaya çıktığını ve daha sonra motorunun geliştirilmesiyle tam bir taaruz helikopterine dönüştürüldüğünü belirten Bayar, yeni üretilecek olan modelin T129 olacağını anlattı. Bu yeni helikopterin görev bilgisayarı ve yazılımının tamamiyle milli olduğunu söyleyen Bayar, A129 temeli üzerine imal edilecek olan T129'un çok gelişmiş bir sisteme sahip olacağını vurguladı. T129'un ilk uçuşunun bugün yürürlüğe giren sözleşme tarihinden itibaren 35. ayda gerçekleştirileceğini belirten Bayar, ilk teslimatında 60. ayda olacağını ancak bu süreleri daha erkene çekmek içinde gayret edeceklerini kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Öncelikli hedefimiz TSK'nın savunma sanayi alanında dışa bağımlılığının en aza indirilmesidir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Türk Taarruz/Taktik Keşif Helikopteri (ATAK) Program Sözleşmesinin yürürlüğe girmesi nedeniyle TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) tesislerinde düzenlenen törene katıldı.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada, ATAK projesini hayata geçirecek ilk adımın bugün atıldığını söyledi. Yaklaşık 3 milyar dolar tutarındaki projenin milli sanayinin kullanılması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Erdoğan, böylece Türkiye'de üretilecek ilk taarruz helikopter platformuna şahit olunacağını ifade etti.

ATAK helikopterinin proje yazılımının tamamen yerli imalat olarak geliştirileceğini kaydeden Erdoğan, Türk yapımı silahların da helikoptere yerleştirileceğini bildirdi.

Türkiye'nin ATAK helikopterlerinin satış hakkına sahip olmasının da Türk savunma sanayi açısından önemli olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:

''Memnuniyetle ifade etmeliyim ki Türkiye her geçen gün savunma sanayini geliştirmekte, yerli kaynakların payını yükseltmektedir.

Sektör performansının en önemli göstergesi olarak kabul edilen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ihtiyaçlarının yurt içinde karşılanma oranı 2003 yılında yüzde 25 seviyelerindeyken 2007 yılı itibariyle bu oran yüzde 42'ye ulaşmıştır. Gelinen bu seviye 2011 yılı için yüzde 50 olan hedefin aşılabileceğine olan inancımızı arttırmıştır.

2002 yılında birçok tesisi kapanma noktasına gelmiş olan savunma sanayi sektöründe, başkanlığını yaptığımız icra konseyinde özellikle Milli Savunma Bakanım ve Genelkurmay Başkanımla birlikte bu işi şu ana kadar azimle, kararlılıkla yürüterek bu adımları attık ve bugünkü noktaya geldik. Savunma Sanayi İcra Komitesinin almış olduğu bu kararlarla büyük bir ivmeyi yakalamış bulunuyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerinin yüksek teknoloji ürünü bir çok ihtiyacını artık milli tasarım ve üretim projeleri çerçevesinde Türk şirketleriyle el ele karşılamış oluyoruz. Bununla da kalmıyor savunma sanayi ürünlerimiz dünyanın her coğrafyasında alıcı buluyor. Türk savunma sanayinin yakın bir zamanda uluslararası düzeyde üstün teknoloji ürünleriyle tanınır bir sektör konumuna geleceğine olan inancım tamdır.

Savunma sanayindeki gelişme muhakkak ki ülkemizin genel sanayi ve teknoloji gelişimiyle desteklenmektedir. Otomotiv, gemi inşaat, elektronik ve yazılım sektörlerinin imalat ve ihracatlarında son yıllarda yaşanan gelişmeleri memnuniyetle izliyoruz. Hükümetimizin büyük önem vererek desteklediği ARGE faaliyetlerindeki ciddi artış, savunma sanayimizin daha sağlam bir temel üzerinde inşa edilmesini sağlıyor. Bugüne kadar teslim edilmiş ve yakın gelecekte de TSK'ya teslim edilecek olan insansız hava araçları, modernize edilmiş uçak, helikopter ve füze sistemleri ile Türk savunma ve havacılık sanayi ülke bütünlüğü ve güvenliği noktasında tam anlamıyla bir güç çarpanı olmaya başlamıştır.

Savunma sanayi alanında attığımız adımları büyük bir kararlılıkla devam ettireceğiz. Öncelikli hedefimiz TSK'nın savunma sanayi alanında dışa bağımlılığının en aza indirilmesidir.

Başlangıçta ülkemiz ihtiyaçlarını karşılayarak yurt dışına gitmekte olan kaynakların ülkemizde kalmasını sağlayan sanayi ve havacılık sektörleri daha sonra bu birikimle uluslararası alanda ihracat güçlerini arttırmışlardır. Bugün artık savunma sanayi ülkemizin çok ihtiyaç duyduğu yüksek katma değer ve nitelikli istihdam yaratan sektörleri arasında yer alıyor. Özellikle tasarım ve mühendisliğini kendimizin yapabildiği projelerden elde edilen katma değer sadece imalat ile sınırlı kalınan sektörlere göre çok daha yüksek seviyelerdedir. Rekabet gücüne asıl büyük katkıyı bu projeler sağlıyor.''

-''BİR GÜÇ ÇARPANI''-

TUSAŞ tesislerinde bugün dünyanın önde gelen birçok havacılık şirketiyle ortak projelerin yürütüldüğünü hatırlatan Başbakan Erdoğan, ATAK Projesine büyük önem verdiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, ''Halihazırda tasarım ve üretim kabiliyeti olarak dünyada kısıtlı sayıda ülkenin sahip olduğu taarruz helikopterinin ülkemize mal edilmesi önemli bir gelişmedir. Bu durum sanayi alanında olduğu kadar savunma alanında da müttefik ülkelerimiz için bir güç çarpanı olacaktır'' dedi. Erdoğan, projenin bölge barışının korunmasına katkı sağlayacağını da söyledi.
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 728
Yaş : 34
Nerden : İstanbul
Kayıt tarihi : 27/05/08

https://istanbul.hareketforum.net

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz