HERŞEY VATAN İÇİN
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Yargıtay Genel Kurulu beraat kararını onadı

Aşağa gitmek

Yargıtay Genel Kurulu beraat kararını onadı Empty Yargıtay Genel Kurulu beraat kararını onadı

Mesaj tarafından Admin Salı 24 Haz. 2008, 22:36

Yargıtay Genel Kurulu beraat kararını onadı Gulen

Yargı, 'Yaşayan En Büyük Entellektüel' anketinde birinci seçilen Fethullah Gülen hakkında 28 Şubat sürecinde hukuki açıdan tartışmalı bir şekilde açılan davada son sözü söyledi.

Gülen'e yöneltilen suçlamalarla ilgili verilen beraat kararı, en üst yargı mercii tarafından da onaylandı. Yargıtay Ceza Genel Kurulu(CGK), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın Gülen'e verilen beraat hükmünü oybirilğiyle onayan Daire kararına yaptığı itirazı reddetti.

Karar 16'ya 7 oy çokluğuyla alındı. Ret kararıyla, Gülen'in beraatini onaylayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararı kesinleşti. Karara karşı başkaca itiraz ya da temyiz yolu bulunmuyor.

Böylece, belli çevrelerin maksatlı bir şekilde gündemde tutmaya çalıştığı iddiaların doğru olmadığı yargı kararıyla da tescil edildi. Hukukçular, CGK'nın Gülen'in beraat kararına yapılan itirazı reddetmesini 'hukukun gereği' olarak yorumladı.

Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, "Ceza Genel Kurulu olması gerekeni yaptı. Başsavcılığın itirazi hukuki değildi. Genel kurul çok net bir karar aldı." ifadelerini kullandı.

Gülen'in avukatı Abdulkadir Aksoy ise "Olması gereken bir karardı. Biz bunu bekliyorduk." dedi. Davanın yasal delillere dayanmadan, kolaj metinlerle oluşturulmuş iddianameyle açıldığını vurgulayan Aksoy, "Müvekkilimin isnat edilen suçları işlemediği yargının en üst kademesince de tespit edilerek hüküm altına alınmıştır" tespitinde bulundu.

Bazı televizyon kanallarında Fethullah Gülen'in karardan sonra Türkiye'ye döneceği yorumlarının yapılıdğının hatırlatılması üzerine de Avukat Aksoy şunları söyledi: "Sayın Gülen'in yurtdışında bulunması bu davayla bağlantılı değil. Sağlık sebepleri nedeniyle yurtdışında bulunuyor. Bu davanın Türkiye'ye dönüp dönmemesinde bir etkisi olmadığını düşünüyorum."

Hoşgörü ve diyalog çalışmalarının yanı sıra yurtdışındaki Türk okullarının açılmasında teşvikiyle bilinen Fethullah Gülen, hukuki açıdan tartışmalı bir şekilde 8 yıl önce açılan davadan kesin olarak beraat etti. Gülen hakkındaki beraat kararında süreç, avukatlarının Ankara 2 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin(DGM) kararına itirazı ile başladı.

Avukatlar, itiraz başvurusunda DGM'nin 4616 sayılı kanuna dayanarak verdiği 'kesin hükme bağlanmasının ertelenmesi' kararının kaldırılmasını istedi ve yeniden yargılanma talebinde bulundu. Gülen'in yeniden yargılanma talebi kabul edildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 Mayıs 2006'da Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Gülen'in 'Terörle Mücadele Kanunu'na(TMK) aykırı sayılabilecek faaliyetinin bulunmadığı' görüşünü de dikkate alarak oybirliğiyle beraat kararı verdi. Ancak, duruşma savcısı, beraat kararına itiraz ederek temyize gitti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı da tebliğnamesinde davanın zamanaşımından düşmesini istedi.

Temyiz talebini yerinde bulmayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Gülen hakkındaki beraat kararını oybirliğiyle onadı. Kararda, Gülen'in 'cebir ve şiddet kullanarak, cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, niteliklerini ve laik düzeni değiştirmek, yıkmak veya ele geçirmek için terör örgütü kurduğu ve yönettiği yolunda delil bulunmadığından mahkemenin kararında bir isabetsizlik bulunmadığı' belirtildi.

Bütün bunlara rağmen, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, dairenin oybirliğiyle verdiği onama kararına olağanüstü kanun yolu olarak bilinen ceza genel kurulunda itiraz etti.

Gülen'in eyleminin TMK'nın 7. maddesi kapsamında değil, Türk Ceza Kanunu'nun ''cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak'' suçunu kapsayan 313/2-4 maddelerine aykırılık oluşturduğunu savunan Başsavcılık, suçun niteliğinin ve tarihinin doğru olarak tespit edilmesi için dosya kapsamındaki delillerin incelenmesi gerektiğini belirtti.

Başsavcılık, iddianamenin hazırlandığı tarihten bu güne kadar davanın zamanaşımı süresinin dolduğunu, zamanaşımından düşürülmesi gerektiğini savundu. Bugün toplanan Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya'nın itiraz başvurusunu karara bağlarak sürece son noktayı koydu.

Kurul, oy çokluğuyla Başsavcı'nın itiraz talebini yerinde bulmadı. Beraat kararını bozmayan YCK, Yargıtay'ın en üst karar mekanizmalarından biri. Bazı Ceza Daire başkanları ile dönüşümlü görev alan Yargıtay Ceza Daireleri üyelerinden oluşan kurulun kararları kesin hüküm taşıyor.
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 728
Yaş : 34
Nerden : İstanbul
Kayıt tarihi : 27/05/08

https://istanbul.hareketforum.net

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz