HERŞEY VATAN İÇİN
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

'Meclis'e müdahale'yi normal bulan CHP, parti programıyla çelişiyor

Aşağa gitmek

'Meclis'e müdahale'yi normal bulan CHP, parti programıyla çelişiyor Empty 'Meclis'e müdahale'yi normal bulan CHP, parti programıyla çelişiyor

Mesaj tarafından Admin Ptsi 09 Haz. 2008, 01:17

'Meclis'e müdahale'yi normal bulan CHP, parti programıyla çelişiyor ******

CHP, Anayasa Mahkemesi'nin, başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliğini iptal ederek Meclis iradesini yok saymasına tam destek veriyor. Anamuhalefet lideri Deniz ******, yetkisini aşan Mahkeme'nin kararını normal karşılarken, TBMM'nin düzenlemeyi yaparak Anayasa'yı çiğnediğini savunuyor.

Ancak hukukçuların büyük bir bölümü tarafından Meclis'in yetkisine müdahale olarak görülen karar, CHP'nin 1994 yılında hazırladığı ve hâlâ yürürlükte olan parti programına aykırı. Programda "CHP, TBMM'nin etkinliğinin artırılmasını, seçilmişlerin sadece görünürde değil, gerçekte de ülke yönetiminin temel unsuru olmasını hedef almaktadır." vaadi yer alıyor.

'Sosyal demokrat' anlayışla siyaset yaptığını ileri süren CHP, son dönemlerde ortaya koyduğu statükocu söylemle tepki toplarken, kendi programıyla da sık sık çelişiyor. Bunun son örneği, eğitim özgürlüğünü genişleten düzenlemeyi iptal eden Anayasa Mahkemesi'ne verilen tam destek oldu. Mahkemenin anayasa değişikliğini esastan bozmasına yönelik hiçbir itirazda bulunmayan CHP'nin hukukçu lideri ******, aksine TBMM'yi Anayasa'nın değiştirilemez maddelerini değiştirmeye kalkışmakla suçluyor. Anayasa değişiklik taleplerine de karşı çıkarak askerî yönetim tarafından hazırlanan 1982 Anayasası için "Milli irade diyorlar; milli irade Anayasa'dır" değerlendirmesinde bulunuyor. Mahkeme iradesini Meclis iradesine tercih eden ******'a en büyük itiraz, kendi parti programında veriliyor. Meclis'in mevcut halinden çok daha etkin hale getirilmesi vaadinde bulunan CHP parti programında şu ifadeler yer alıyor: "Parlamento, çoğulcu demokrasi ile sivil toplumun temel kurumudur. Demokrasilerde parlamentonun işlevi, yasama ve denetlemeyle sınırlandırılamaz. Parlamento, demokratik bir ülkenin siyasi nabzının attığı, ülke demokrasisinin kendini ifade ettiği temel siyasi platformdur. Bu nedenle, bugün Türkiye demokrasisinin temel sorunu, TBMM'nin yasama ve denetleme işlevi yanında, ulusal tartışma sürecini sürekli geliştiren bir siyasi organ haline getirmektedir. Parlamenterler rejim, parlamentonun üstünlüğü ve saygınlığının korunması ile güç kazanır. CHP, TBMM'nin etkinliğinin artırılmasını, seçilmişlerin sadece görünürde değil, gerçekte de ülke yönetiminin temel unsuru olmasını hedef almaktadır."

Anamuhalefetin programıyla çeliştiği tek konu, TBMM'nin konumu ve etkinliği değil. Programda yer alan en önemli öngörüler, CHP'nin bugün karşı çıktığı konuları içeriyor. ******'ın "Anayasada çok değerli hatıralar var. Milli Mücadele'nin, Mustafa Kemal'in, tarihimizin bir emaneti bu anayasa, kıymetini bilelim." dediği 1982 Anayasası konusunda şu tanımlamalar yapılıyor: "1982 Anayasası, bir uzlaşma anayasası değildir; seçeneksizlik yaratarak topluma dayatılmış, eskimiş değerleri ve yasakları temel alan bir anayasadır. Yeni bir anayasa gereksinimi vardır. Bu, aynı zamanda toplumsal denge ve barışın ön koşuludur."

'Ulusal iradeye kesintisiz egemenlik' sözü

Anamuhalefet, parti programında 'ulusal irade' olarak nitelediği milli iradeye kesintisiz egemenlik vaat ediyor. CHP programında özgürlük içerikli bazı ifadeler şöyle:

CHP, evrensel insan haklarının eksiksiz uygulandığı, özgürlükçü, katılımcı, çoğulcu ve sosyal bir demokrasiyi bütün kurumlarıyla ve kurallarıyla gerçekleştirecektir. Ulusal iradenin kesintisiz temsilini ve egemenliğini sağlayacaktır. CHP, ulusal iradenin temsilcilerini her düzeyde belirleyici ve işlevsel kılarak, son sözün sahibi yaparak, çağdaş demokrasinin kurumsal dengelerini kuracaktır.

Özgürlüklerin ve hakların önündeki yasal ve doğal engeller süratle kaldırılacak, bunları güvence altına almayı sağlayacak çağdaş denetim yolları özenle benimsenecektir.

CHP, eğitimi en temel insan hakları arasında saymaktadır. Eğitimin hiçbir dalında ve aşamasında, kimsenin önü tıkanmayacaktır. CHP 'eğitimde fırsat eşitliğini' mutlaka sağlayacak, eğitim hakkının önündeki tüm engelleri kaldıracak.

CHP, inanç özgürlüğünü, kişinin kutsal ve dokunulmaz hakkı sayar. Bu anlayışla, devletin dinsel inançlara karışmasını değil, inanç özgürlüğünü korumasını öngörür.

CHP, 1982 Anayasası veya diğer yasa ve mevzuatta siyasal ve toplumsal yaşamımıza getirilmiş olan tüm yasak, kısıtlama ve engelleri, özgürlükçü ve çoğulcu demokrasi anlayışıyla aşacaktır. 12 Eylül hukuk ve yönetim anlayışını tümüyle tasfiye edecektir.

CHP, toplumu yasaklardan arındırarak, bireyin özgürleşmesi, toplumun örgütlenmesi, siyasi yaşamın güçlendirilmesi süreçlerine katkı sağlarken; özgürlükçü çoğulcu demokrasiyi kökleştirecektir.

Kimse dinsel inanç ve düşüncesinden ötürü kınanamaz, baskı altına alınamaz; düşünce ve inançlarını değiştirmeye, açıklamaya zorlanamaz. Herkes ibadetini, din veya inancının gereğini özgürce yapma, öğrenme ve geliştirme hakkına sahiptir.

Demokrasi, atanmışların değil, seçilmişlerin önceliğinde ve mutlak sorumluluğunda gelişir. Türkiye, bu özelliğe artık kavuşmalıdır. CHP, ara rejimlerle yara alan, 1982 Anayasası ile bu yarası derinleşen, demokrasimizin, bireyin özgürleşmesi, toplumun çoğulcu niteliklere kavuşması, devletin demokratikleşmesi ile yeniden güç kazanmasını; tüm kurum ve kuralları ile yeniden yapılandırılmasını öngörmektedir.
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 728
Yaş : 34
Nerden : İstanbul
Kayıt tarihi : 27/05/08

https://istanbul.hareketforum.net

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz